Задавайте питання в Telegram Задавайте питання в Viber

Як вилікувати панкреатит у собак та котів?

Категорії
Зміст
  1. Панкреатиту у собак та котів: чому він з'являється?
  2. Симптоматика захворювання
  3. Особливості лікування панкреатиту у собак та котів
  4. Профілактика захворювання

Підшлункова залоза є одним із найважливіших органів, який може вразити досить поширене захворювання – панкреатит у тварин. Головна небезпека цієї недуги полягає у порушенні роботи підшлункової залози. Також страждають функціональні особливості інших органів. В результаті виділення специфічних ферментативних речовин у дванадцятипалу кишку зупиняється. Запалення призводить до початку активізації ферментів у самому органі, через що виникають різні порушення.

Панкреатиту у собак та котів: чому він з'являється?

Панкреатит у собак та котів – це процес запалення підшлункової залози. Він може мати хронічну та гостру форму. Все залежить від того, як швидко погіршуються симптоми, як довго хворіє тварина, а також наскільки важко протікає недуга. Захворювання буває первинним, вторинним: воно може виникати самостійно або як ускладнення поточних захворювань. Панкреатит з'являється з різних причин:

  • У собак недуга може виникати через незбалансований раціон, коли в ньому переважає багато жирних продуктів, гострих, солоних, смажених. Також його провокують ендокринні захворювання у вигляді цукрового діабету, гіпотиреозу, синдрому Кушінга. Отруєння, прийом медикаментів, надмірна вага, інфекції, травми в області живота, операції – все це теж може спровокувати панкреатит у тварин. Ризик хронічної форми підвищується при затяжних шлунково-кишкових захворюваннях у вигляді проносу, зменшення ваги, блювання, відмови приймати їжу тощо. Не варто забувати про породні схильності. У зоні ризику знаходяться тер'єри, коллі, німецькі вівчарки, американські кокер-спанієлі, цвергшнауцери.
  • У кішок панкреатит можуть спровокувати травми (наприклад, якщо тварина падає з висоти, потрапляє під машину тощо). Як супутня недузга вона виникає за наявності ліпідозу, цукрового діабету, холангіогепатиту, вірусного перитоніту, токсоплазмози. Якщо ж вихованець страждає від гельмінтів, може виникнути як первинне захворювання. У недуги відсутня чітка природна схильність, але досить сприйнятливими до неї є сіамські кішки. Не варто забувати про ідіопатичний панкреатит, коли відсутня можливість виявлення причини, яка порушує роботу підшлункової залози.

Варто зазначити, що панкреатит у кішок і собак зазвичай вражає підшлункову тварини, яка вже давно вийшли за межі віку цуценят і кошенят.

Симптоматика захворювання

Ознаки панкреатиту у кішок і собак часто пов'язані із загальним пригніченим станом тварини, зниженням або відсутністю апетиту. Більше того, з'являються напади занепокоєння, які можуть зберігатися постійно або тимчасово. Якщо під час дотиків до черевної стінки вихованці боляче, це говорить про високу ймовірність панкреатиту.

Даючи тваринам смажену та жирну їжу, низькоякісні сухі та консервовані корми, симптоматика захворювання може посилюватися. Проблеми з підшлунковою залозою супроводжуються частими блювотними позивами, здутою твариною, напругою в області черевної стінки. Також вихованці починають страждати від проносу. Підвищується температура тіла (особливо, якщо недуга протікає в гострій формі), домашній улюбленець починає швидко худнути, а організм сильно виснажується.

Існує ймовірність виникнення проблем з інкреторною функцією, можуть розвиватися симптоми цукрового діабету. Слизова оболонка ротової порожнини стає сухою, тварина починає часто ходити в туалет, страждає від сверблячки.

Особливості лікування панкреатиту у собак та котів

Перед тим як розпочати лікування панкреатиту у собак та котів, обов'язково необхідно звернутися до ветеринарного лікаря. З урахуванням того, як протікатиме захворювання і в якому стані знаходиться вихованець, терапевтичні програми можуть відрізнятися. Порушення роботи підшлункової залози у собак та котів завжди вимагає дотримання особливої ​​дієти. На розсуд ветеринара може бути призначене певне харчування, яке потрібно готувати вдома, і навіть дієтичний корм.

  • Якщо симптоми панкреатиту у кішок і собак виявляються у гострій формі, а захворювання протікає досить важко, вихованців зазвичай лікують у стаціонарних умовах – за ними спостерігає персонал клініки, ветеринари, які стежать за виконанням призначень та дотримуються терапевтичної програми.
  • Під час лікування у більшості випадків практикується інфузійний метод терапії (крапельниця). Залежно стану вихованця може мати різну тривалість, дозування, склади розчинів.
  • Якщо є показання, у хід йде медикаментозне лікування панкреатиту у котів та собак. Воно не лише пригнічує біль, а й робить ферменти захворювання менш активними. У результаті підшлункова залоза перестає перетравлювати сама себе.
  • Щоб вилікувати хронічний панкреатит, необхідно давати тварині медикаменти із знеболюючим та спазмолітичним ефектом поряд із вітамінами. Іноді призначають заміщувальне лікування за допомогою ферментів.
  • Вилікувати запальні процеси у підшлунковій залозі можна за півтора-два місяці. Якщо з'являються ускладнення, наприклад, цукровий діабет, для лікування використовуються препарати інсуліну.

Профілактика захворювання

Щоб суттєво знизити ймовірність появи вищеописаного захворювання у тварини, необхідно ретельно дотримуватися норм їх годування, давати якісні та свіжі продукти, приготовлені в домашніх умовах, а також преміальний корм. Якщо кішку чи собаку годують переважно домашніми продуктами, потрібно подбати про дотримання співвідношення білків, жирів, вуглеводів. У вихованця завжди повинен бути доступ до свіжої питної води. Бажано прибрати з раціону сире м'ясо та рибу. Не варто забувати про важливість своєчасної обробки домашнього вихованця від паразитів.

Дотримуючись наведених вище рекомендацій, ви можете бути впевнені, що робите все можливе для захисту своєї кішки або собаки від небезпечного захворювання, яке завдає домашньому улюбленцю багато страждань.

( 7 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*